Jak oznaczyć stoliki i podawać posiłki na weselu, gdy goście (i młoda para) są na specjalnej diecie. Propozycje rozwiązań, czyli o ułatwieniu dla obsługi.


Winietki w innych kolorach

Winietki pomogą znaleźć gościom miejsce przy stole, a kelnerom zlokalizować na sali osoby na diecie. Najlepiej by wizytówki wyraźnie się między sobą różniły i od razu rzucały w oczy, co ułatwi pracę obsłudze. Na przykład: różowe dla wegan, miętowe dla niespożywających glutenu, a białe dla pozostałych zaproszonych – bliskich jedzących wszystkie produkty. Winietki mogą pasować do kolorów przewodnich albo różnić się między sobą kształtem, a przy okazji, po prostu, ładnie wyglądać.


Dedykowani kelnerzy do stołów

Jednym ze sposobów na usprawnienie podawania dań na weselu są kelnerzy zajmujący się wyłącznie konkretnym(i) stołem(-ami). Dzięki temu osoba wydająca posiłki będzie wiedziała, że przy blacie oznaczonym numerem piątym siedzi dwoje gości z innym jadłospisem niż pozostali. I tylko ona do końca zabawy będzie obsługiwać tych gości.



Wstążki na krzesłach

Element dekoracyjny i spore ułatwienie dla kelnerów. Wstążki czy kokardy w różnych kolorach zamocowane na krzesłach, będą dobrze widoczne dla obsługi przemieszczającej się między stołami.


Osobny stolik

Jeżeli zaproszonych, na przykład, wegan jest sporo, można przygotować dla nich osobny stolik. Pod warunkiem, że osoby te się znają lub będą miały o czym porozmawiać (niespożywanie tych samych produktów to jeszcze nie wszystko ;-)). Inne rozwiązanie to rozmieszczenie gości przy stole w niedalekiej odległości od siebie. Dzięki temu kelnerzy nie będą musieli pokonywać dużych dystansów z posiłkami, a ich podawanie przebiegnie sprawniej. Dodatkowo sałatki i inne zimne przekąski na półmiskach (na przykład z zamiennikiem sera na ten wegański) będą mogły być serwowane tylko w jednym, dwóch miejscach.


Rozpiska dla obsługi z zaznaczonymi miejscami

Obawiasz się, że po zajęciu krzeseł goście schowają karteczki z nazwiskami lub winietki się pomieszają? Niezależnie od tego, który sposób oznaczenia wybierzemy, obsługa zawsze powinna otrzymać plan stołów i usadzenia gości. To jasna informacja, w którym miejscu usadowią się zaproszeni ze ścisłą dietą po operacji i ci niespożywający glutenu. Niekiedy taką rozpiskę wystarczy dostarczyć menadżerowi sali odpowiednio wcześniej, a inne wyróżniki nie będą konieczne, choć mogą usprawnić pracę obsłudze.


Pamiętaj!

  • Plan stołów i rozpiska kto gdzie siedzi potrzebne są przede wszystkim na początek. W trakcie wesela, po podaniu kilku posiłków, kelnerzy będą już wiedzieć, w którym miejscu i która osoba ma osobne menu.

  • Gdy zdecydujesz się wyłącznie na plan stołów, czyli nieprzyporządkowanie krzeseł, możesz poprosić gości o zabieranie winietki w odpowiednim kolorze na wejściu do sali. Choć obsługa powinna mieć dostęp do usadzenia gości, będzie to dla nich spore ułatwienie. W tym przypadku sprawdzą się również dedykowani do stołów kelnerzy.

  • Jeżeli gośćmi na weselu będą osoby na specjalnej diecie, pozostawienie zaproszonym wolnego wyboru, kto i przy którym stole usiądzie, nie jest najlepszym pomysłem. Obsługa nie będzie wiedziała, gdzie kierować się z posiłkami, a same kolorowe winietki czy inne znaczniki rozdawane przy wejściu do sali niekoniecznie się sprawdzą.

  • Gdy na weselu obecni są, na przykład, wegetarianie czy weganie, warto przygotować menu (i umieścić je na stole), w którym znajdzie się informacja jaka wersja zupy czy dania głównego jest dla osób na diecie mięsnej i bezmięsnej, które potrawy z zimnej płyty mogą jeść bez obaw. To samo dotyczy słodkości (patrz punkt niżej). Oznaczanie każdego z „innych” dań nie będzie wtedy konieczne, choć można umieścić w nich pikery lub obok posiłków tabliczki: WEGE, GLUTEN FREE itd., i wszystko jasne!

  • W przypadku ciast i deserów, jeżeli decydujemy się na słodki stół, warto obok przygotować rozpiskę, które smakołyki są odpowiednie dla osób niespożywających, na przykład, glutenu i/lub laktozy.